Macaristan’ın başkenti Budapeşte’de yapılacak bir çok şey var. Orta Avrupa’nın renkli şehirlerinden biri olan Budapeşte, gezilip görülecek, yenilecek içilecek yerler açısından oldukça zengin. Budapeşte tarihi ile ilgili detaylı bilgi için buraya tıklayabilirsiniz. Şimdi tamamen subjektif olarak bu tarihi şehri inceleyelim.
Budapeşte Ulaşım Rehberi
Budapeşte’de ulaşım oldukça basit. Turistik yerlerin bir çoğu birbirine yürüme mesafesinde. Öncelikle, Budapeşte Ferenc Liszt Uluslararası Havalananı’ ndan şehir merkezine ulaşımın nasıl olduğunu anlatayım.
Budapeşte Havaalanı – Şehir Merkezi Ulaşım
Budapeşte Havaalanı ile şehir merkezi arası ekspres sefer yapan 100E numaralı otobüsler ile sadece Kalvin ter ve Astoria duraklarında durarak şehir merkezine yani Deak Ferenc ter’ e yaklaşık 30 dakikada rahatlıkla ulaşabilirsiniz. 100E hattıyla ilgili ücret, sefer saatleri gibi detaylı bilgilere buradan ulaşabilirsiniz. 100E’ye alternatif bir diğer ulaşım yolu 200E numaralı otobüsler. Bu otobüs ile; Aeropark, Ferihegy, Szemeretelep, Pestszentlőrinc, Kőbánya-Kispest ve Nepliget duraklarından geçerek Nagyvárad tér’e ulaşabilirsiniz. Nagyvárad Tér’ den metroya binerek de şehirdeki pek çok noktaya gidebilirsiniz. Nagyvárad tér’e ulaşmak yaklaşık 20 dakika sürerken, buradan metroyla şehir merkezine(Deák Ferenc tér) gitmek de 15 dakikayı bulur. 200E hattıyla ilgili ücret, sefer saatleri gibi detaylı bilgilere buradan ulaşabilirsiniz.
Havaalanı otobüslerini kullanmak istemeyenler için diğer seçenek ise taksi. Açılış ücreti 700HUF (Macar Forinti) ve kilometre başına da 300HUF yazıyor. Taksi ile şehir merkezine, yani Deak Ferenc ter’e yaklaşık 7300HUF ödeyerek gidebilirsiniz. Havaalanı shuttle otobüsü 100E, aynı yolu 900HUF ‘a gidiyor. Tercih sizin. Sonuçta herkesin hayatına kimse karışamaz 🙂 Ama benim tercihim 100E’den yana.
Budapeşte Otobüs Terminali – Şehir Merkezi Ulaşım
Pek çok kişi Budapeşte’ye Avrupa’daki diğer şehirlerden otobüs ile geliyor. Otobüs terminalinden şehir merkezine ulaşımdan da bahsetmem gerekir. Népliget ve Kelenföld’te iki adet otobüs terminali var. Avrupa’nın pek çok şehrinden iki terminale de otobüs var. Népliget’e gelirseniz M3 metro hattı ile yaklaşık 10 dakikada direkt şehir merkezine (Deák Ferenc tér) ulaşabilirsiniz. Kelenföld’e gelenler de 49 numaralı tramvay hattını kullanarak yaklaşık 25 dakikada şehir merkezine ulaşabilirler.
Budapeşte Toplu Taşıma Bileti
Budapeşte’de alacağınız toplu taşıma bileti, tüm araçlarda geçerli. Hangi tip bileti almanız gerektiği ise Budapeşte’de kaç gün kalacağınıza, toplu taşımayı ne kadar kullanacağınıza, hatta belki hava durumuna göre bile değişebilir. Tek kullanımlık biletler de var, günlük biletler de. Biletleri otomatlardan veya gişelerden alabileceğiniz gibi Budapeşte’de ulaşımdan sorumlu BKK firmasının mobil bilet uygulamasını telefonunuza indirip online olarak da satın alabilirsiniz. Bilet tipleri ve fiyat bilgileri hakkında detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.
Biletler hakkında önemli bir bilgi de şu ki; tek kullanımlık biletlerin toplu taşıma aracına binmeden önce, istasyon girişlerinde veya toplu taşıma araçlarında bulunan bilet onaylatma makinelerinde onaylatılması gerekiyor. Uzun süreli yani 1-2-3 günlük biletiniz varsa, üzerinde zaten son geçerlilik tarihi ve saati yazıyor. Bunları onaylatmanız gerekmiyor.
Budapeşte Şehir İçi Ulaşım
Budapeşte şehir içi ulaşımda bir çok alternatif sunuyor. Metro, otobüs, tramvay, troleybüs, hop on hop off otobüs. Bunlardan metro, otobüs, tramvay üçlüsüyle turistik yerlerin hepsine rahatlıkla ulaşabilirsiniz. Yazının başındaki Budapeşte şehir içi ulaşım haritasına tıklayarak ulaşım ağına göz gezdirebilirsiniz.
Toplu taşıma haricinde Budapeşte’yi yürüyerek keşfetmek ise ayrı bir keyif. Hareketli sokakların, tarihi yapıların, doğal güzelliklerin, yeni yerler keşfetmenin tadını yürüyerek çok daha iyi alabilirsiniz.
Alternatif olarak bu şehir tam bir elektrikli scooter cenneti. Her yerde scooter kullanan insanlar var. Gittiğinizde siz de göreceksiniz ve özeneceksiniz. Bu scooterlardan kiralamak için Lime uygulamasını google play store’dan veya app store’dan telefonunuza indirebilirsiniz. Başka firmaların da kiralık scooterları var fakat benim en çok karşılaştığım Lime’dı.
Rota Planlamak İçin Uygulamalar
Seyahatlerdeki en önemli şeylerden biri de bir yerden diğerine en kolay ve hızlı nasıl gidileceğidir. Google Haritalar uygulaması; arabayla, toplu taşımayla veya yürüyerek alternatifli rotaları en iyi şekilde karşınıza çıkarıyor. Çevrimdışı modu da oldukça kullanışlı. Android kullanıcıları için Google Haritalar’a yerel ve başarılı bir alternatif de Budapesti Menetrend isimli uygulama.
Budapeşte’de Nerede Kalınır?
Tuna Nehri’nin Buda ve Peşte olarak ikiye böldüğü Macaristan’ın başkenti Budapeşte , 23 bölgeye ayrılmıştır. Budapeşte ve turizm dediğimizde ise ilgilenmemiz gereken 5 bölge var. Bunlar:
1.Bölge: Várkerület (Kale Bölgesi)
5.Bölge: Belváros – Lipótváros (Şehir Merkezi)
6.Bölge: Terézváros
7.Bölge: Erzsébetváros
8.Bölge: Józsefváros
Budapeşte’de Önerdiğim 5 Bölge
1.Bölge – Kale Bölgesi (Verkerület) olarak adlandırılan yer, şehrin Buda tarafında bulunuyor. Budin Kalesi, Balıkçı Tabyası, Matthias Kilisesi ve Gellert Tepesi bu bölgede başlıca görülecek yerler arasında. Görülmeye değer pek çok yer yürüme mesafesinde. Bölge gündüzleri oldukça hareketliyken, akşamları da bir o kadar sakin ve sessiz. Budapeşte’deki neredeyse diğer tüm turistik noktalara oldukça uzak olması dezavantajı. Merkezde kalan yerlere arabanızla veya bir ya da daha çok vasıtaya binerek ulaşabilirsiniz. Bu bölge bir tepe üzerinde olduğu için yokuş inip çıkmakta sakınca görmeyenler yürümeyi de tercih edebilirler.
5.Bölge Belváros – Lipótváros (Şehir Merkezi) olarak adlandırılan bölge benim favorim. Neredeyse tüm turistik noktalara, yeme içme yerlerine, barlara yürüyerek ulaşabilirsiniz. Bu olay aslında tüm Budapeşte için geçerli. Bence, hava güzelse, yani yağmur çamur yoksa, akıllıca bir rotayla her yeri yürüyerek görmeniz mümkün. 5.Bölge için şehrin kalbi diyebiliriz. Aziz Stephen Bazilikası, Zincir Köprü, Parlamento Binası ve Büyük Pazar (Budapeşte Merkez Hali) bu bölgedeki başlıca görülmesi gereken yerlerden. Budapeşte’ nin en ünlü alışveriş caddelerinden biri olan Váci utca bölgenin bir diğer önemli yeri. Budapeşte şehir içi ulaşım ağının kesişme noktası Deák Ferenc tér yani Deak Ferenc meydanı da bu bölgede ve . Budapeşte metrosunun 3 hattı ile otobüs, tramvay ve havaalanı otobüsü 100E bu meydandan geçmektedir.
6.Bölge Terézváros, Budapeşte’de kalınabilecek bir diğer güzel bölge. Deak Ferenc meydanından başlayan ve Kahramanlar Meydanında son bulan dümdüz ve geniş meşhur Andrássy út (Andrassy Bulvarı) boyunca pek çok mağaza ve restoran ile Macaristan Opera Binası ve Terör Evi gibi turistik mekanları görebilirsiniz. Daha önce de bahsettiğim gibi, bu bölgeden de tüm noktalara yürüyerek ulaşabilirsiniz. Yürümek istemezseniz de Andrassy Bulvarı’nın altından geçen 1896 yılında açılan ve Avrupa’nın en eskilerinden olan M1 metro hattı ile dilediğiniz yere ulaşabilirsiniz. M1 hattının istasyonlarında instagramlık fotoğraflar da çekebilirsiniz.
7.Bölge Erzsébetváros pek çok kültürden insanı barındırır. Yahudi tarihine dair izler barındıran bölgenin en önemli yapısı kuşkusuz Büyük Sinagog’tur. Budapeşte gece hayatının kalbi de burada atar. Szimpla Kert (Harabe Bar), Mazel Tov gibi ünlü bar, restoran ve gece kulüpleri buradadır. Bölgenin ulaşım ağı gelişmiş olduğu için sıkıntı yaşamazsınız.
8.Bölge Józsefváros ise bir tık daha uzakta olsa da, geniş bahçeleri, parkları, cafeleri, kiliseleri ve müzeleri ile çok ilgi çekici bir bölge. Palace Quarter olarak da adlandırılan bölgede Macaristan Ulusal Müzesi ile Doğa Tarihi Müzesi yer alıyor.
Budapeşte’de Görülmesi Gereken 12 Yer
Orta Avrupa’nın renkli şehri Budapeşte’de görülmesi gereken bir sürü yer var. Bu rehberde bahsedeceğim tüm yerleri içeren Budapeşte’de Gezilecek & Yenilecek Yerler Haritasını Google Haritalar uygulamasında açmak için haritaya tıklayın.
Tamamen subjektif olarak hazırladığım listem şu şekilde ↓
1. Buda Kale Tepesi (Várnegyed)
Buda Kalesi, Matthias Kilisesi, Balıkçı Tabyası
Kale Tepesi veya Kale Bölgesi olarak geçen bu bölgede; Buda Kalesi, Matthias Kilisesi, Balıkçı Tabyası(Fisherman’s Bastion) ve bölgeye girişte görülen ama az bilinen tarihi bir yapı olan Beç Kapısı (Bécsi kapu) bulunuyor.
Kale Tepesi’ne öğleden sonra gitmenizi öneririm çünkü buradan görülen nefis şehir manzarasını hem gün ışığında hem de karanlıkta görmeniz lazım. Bence plan şu şekilde olmalı; öğleden sonra güneş batmadan 1 saat önce tepeye gidilmeli, Buda Kalesi ve içindeki müzeler gezilmeli sonra Trinity Meydanı’na doğru yürüyüp, hemen yanında bulunan Matthias Kilisesi’nin hem içini hem dışını gördükten sonra Balıkçı Tabyası’nın sütunlarının arasından Tuna Nehri’nin, Parlamento Binası’nın ve şehir manzarasının tadı çıkarılmalı.
Buda Kalesi’ne ve bu tepeye ulaşmak için 3 yol var. Birincisi; Zincir Köprü’den yürüyüp, Kaleye çıkan tarihi fünikülerin yanındaki yoldan yürüyerek tepeye ulaşmak. İkincisi, kaleye çıkan tarihi fünikülere binmek. Üçüncüsü ise Deák Ferenc tér’den kalkan 16 numaralı otobüs ile Dísz tér durağında inmek. Çoğu gezi blogunda üçüncü yol yazmaz, benden size kıyak. 🙂
2. Zincir Köprü
Buda ve Peşte’yi birbirine bağlayan ilk köprü olan Zincir Köprü (Chain Bridge) kentin simge yapılarındandır. Hava karardığındaki ışıklandırmasıyla şehre ayrı bir hava katan bu köprüden yaya olarak da geçmek mümkündür.
3.Parlamento Binası
1900’lü yılların başında neo-gotik tarzda inşa edilmiş bu yapının muazzam bir havası var. Bu görkemli bina, din ve devlet işleri arasındaki dengenin bir sembolü olarak, şehrin en büyük dini yapısı olan Aziz Stefan Bazilikası ile aynı yükseklikte tasarlanmış.Peşte tarafında bulunan bu binanın tamamını fotoğraflayabilmek ve panoramik olarak görmek için Buda tarafına geçmeniz gerekebilir. Daha yakından görüp detaylarını incelemek ve tura katılıp içini de gezmek isteyenler, Peşte tarafından Tuna Nehri kıyısına inip, nehir boyunca şehrin, nehrin, açık havanın tadını çıkararak kenardan kenardan yürüyebilir ve Parlamento Binası’na ulaşabilirler. Hem bu sayede, nehir kıyısında bulunan Tuna Kıyısındaki Ayakkabılar Anıtı‘nı da görmüş olursunuz.
4. Aziz Stefan Bazilikası
Adını ilk Macar Kralı’ndan alan Aziz Stefan Bazilikası (St.Stephen’s Basilica) Macaristan’ın en önemli dini yapılarındandır. Aziz Stefan’ın sağ eli, kilise içinde sergilenmektedir. Avrupa’nın diğer şehirlerindeki dini yapılarla benzerlik gösterse de, yine de çok etkileyici bir mimariye sahip. Bazilikanın içine girmek ücretsiz, ancak manzara terasına çıkmak ve hazine bölümünü görmek için bir ücret ödeniyor. Mimarisi oldukça etkileyici olan bu yapının hem içi hem de dışı mutlaka görülmeli. Bir de ayine denk gelirseniz tadından yenmez.
5. Váci utca
Budapeşte’nin en ünlü, kalabalık ve turistik sokağı olan Váci utca’da (Vaci Sokağı) alışveriş dükkanlarının yanı sıra çok sayıda restoran ve kafe bulunuyor. Hediyelik eşya satan pek çok dükkan da bulunan bu caddeden bu tarz alışveriş yapmamanızı öneriyorum çünkü aynı ürünü bu sokağın haricinde 2-3 katı ucuza bulabilirsiniz. Bir ucu Vörösmarty tér (Vörösmarty Meydanı), diğer ucu da Budapeşte Merkez Hali (Büyük Market) olan bu canlı sokakta yapılacak en güzel şey; Büyük Market’ten atıştırmalık yiyecek içecek bir şeyler alıp, yaklaşık 1 km’lik bu sokak boyunca uzanan sağlı sollu dükkanlara, kafe, bar ve restoranlara baka baka Vörösmarty Meydanı’na doğru yürümek. İsterseniz Vörösmarty’den Tuna Nehri’ne inebilir, isterseniz de tarihi M1 hattının ilk durağı olan bu meydandan metroya geçip dilediğiniz yere gidebilirsiniz. Vörösmarty, Deak Ferenc Meydanı’nın hemen aşağısında, yaklaşık 150 metrelik yürüme mesafesinde. Dilerseniz de Deak Ferenc’e doğru yürüyüp, ulaşımın merkezi olan bu meydandan istediğiniz yere hareket edebilirsiniz.
6. Büyük Market (Budapeşte Merkez Hali)
1897 yılında açılmış olan 3 katlı gösterişli kapalı pazar, Budapeşte’deki popüler yerlerden biri. Avrupa’daki örnekleri kadar renkli olmayan Büyük Market’te; kasap dükkanları, manavlar, hediyelik eşya satan yerler ve restoranlar bulunuyor. Hediyeliklerin fiyatı, hemen karşısında bulunan Vaci Sokağına göre daha ucuz. Restoran bölümünde ise bana göre çok da bir esprisi olmayan Lángos(kızartılmış hamur, pişi) yemek için alternatifler mevcut. Hediyelik eşyalar almak için iyi bir seçenek olan bu tarihi market, macar salamlarını tatmak ve bol fotoğraf çekmek için uygun.
7. Andrássy út (Andrassy Bulvarı)
Ağaçlar, yeşil alanlar ve şık binalarla çevrili geniş ve dümdüz bir cadde düşünün. İşte Andrassy böyle bir cadde. Ferenc Meydanı’nı, Şehir Parkı’na bağlar. Altında cadde boyunca en eski metro hatlarından biri olan M1 hattı vardır. Opera Binası, Terör Evi Müzesi ve Oktogon Meydanı bu geniş cadde üzerindedir.
8. Kahramanlar Meydanı
Andrassy Bulvarı’nın başında bulunan, Macarca adı Hösök Tere olan bu meydanda, Macarların Avrupa’ya gelişinin (895) bininci yılı anısına yapılan Milenyum Anıtı’nı görebilirsiniz. Burayı ağaçlarla çevrili sempatik bir meydan olarak beklemeyin. Macarlar için çok önemli olan bu meydan, bununla ilgilenmeyenler için pek de bir şey ifade etmiyor. Geniş açılı fotoğraf makinelerinizle güzel fotoğraflar yakalayabileceğiniz bu meydanda, anıtı incelendikten sonra, hemen arkasında bulunan şehir parkı’na (Városliget) doğru yürüyebilirsiniz.
9. Şehir Parkı (Városliget)
Şehir Parkı olarak adlandırılan bu alanda, Vajdahunyad Kalesi, Széchenyi Hamamı, Budapeşte Hayvanat Bahçesi, Katolik Kilisesi, gölet ve kış aylarında buz pateni pisti bulunuyor. Kalesi, hamamı, yürüyüş parkurları ve harika doğasıyla masal gibi olan bu bölge, Budapeşte’nin en güzel yerlerinden biri.
10. Vajdahunyad Kalesi
Yazın festivallere, kışın ise noel pazarına ev sahipliği yapan bu masaldan fırlamış gibi görünen kale, 1000.yıl kutlamalarına özel olarak büyük bir maket olarak yapılmış fakat çok fazla beğenilince 1908 yılında şimdiki kalıcı haline getirilmiş. Kapısından itibaren büyüleyici bir atmosfere sahip kalenin bahçesinde dolaşmak çok keyif verici. Bahçesinde bol bol fotoğraf çekmeyi, kiliseyi incelemeyi, yürüyüş yolundan gölete gitmeyi ve huzur verici sesleri dinlemeyi unutmayın.
11. Széchenyi Termal Hamamı
Budapeşte’de bir sürü termal hamam var. Bunlardan en güzeli ve en popüleri ise Szechenyi Termal Hamamı. Açık ve kapalı 18 termal havuzu bulunan bu spa merkezi kış ayları da dahil her zaman açık. Hatta kış aylarında gitmek, hava buz gibi soğukken 38 derecelik havuza girmek ve hiç üşümemek enteresan bir deneyim. Gündüzleri magnezyum ve mineral açısından zengin sulara sahip termal hamamda keyif yapılabilirken, geceleri de çılgın hamam partilerine katılabilirsiniz.
12. Dohány Sokağı Sinagogu
Avrupa’nın en büyük sinagogu olan Dohány Sokağı Sinagogu (Büyük Sinagog) Budapeşte’deki en önemli dini yapılardandır. Mağribi (Kuzey Afrika) stiliyle inşa edilmiş bu sinagog, İstanbul’da alışkın olduğumuz sinagog mimarisinden çok farklıdır. Mağribi stilinden dolayı dışının camiye, içinin de kiliseye benzediğini görebilirsiniz.
Budapeşte Yemek Rehberi
Macaristan’ın başkenti Budapeşte’de dünya mutfağından pek çok çeşit bulabileceğiniz gibi, Macar mutfağından örnekler de tadabileceksiniz. Macar mutfağı bizim damak tadımıza çok benziyor, dolayısıyla Budapeşte’de yemek seçme konusunda zorlanmayacaksınız.
Budapeşte’de Ne Yenir?
Macar mutfağı yemekleri bizim için tanıdık tatlar. Bu yemeklerle ilgili detaya girmeyeceğim fakat hızlıca bahsetmem gerekirse en popülerleri;
- Gulaş, genellikle dana eti, soğan, kırmızı biber ve biberden yapılır. Hiç yemediyseniz bir kere yiyin.
- Langos, hamur kızartması diğer adıyla bildiğimiz pişi. Daha büyük çapta yapılıyor ve tercihe göre üstüne ekşi krema sarımsak ve peynir ilave ediliyor.
- Tavuk Paprika; tavuk eti , soğan, domates, sarımsak ve bolca kırmızı biberden oluşan bir yemek. Lezzetine bir şey diyemem, standart bir yemek. Hiç yemediyseniz hazır Macaristan’a gitmişken bir kere deneyin.
- Kürtőskalács; bir çeşit hamur tatlısıdır. Çekya’da trdelnik olarak geçer.Üzerine nutella, tarçın, krema, fındık, badem gibi şeyler ekletebilirsiniz. Tadı efsane değil ama gözünüzün önünde hızlı ve kolay bir şekilde yapıldığından ve yapılırken güzel koktuğundan soğuk günlerde sıcak sıcak yemek keyiflidir.
Budapeşte’de Nerede Yenir? 7 Mekan Önerisi
Budapeşte’de yemek yemek ya da sadece bir şeyler içmek için harika yerler var. Benim tercihlerim ise şu şekilde:
1. Mazel Tov
Budapeşte ruin barlarıyla ünlü. Bu ruin barların en farklısı, en masumu ve en zarifi kesinlikle Mazel Tov. 7. bölgede bulunan bu restoran&bar hem midenize hem de ruhunuza hitap edecek bir mekan. Akşam yemeği için bir akşamı kesinlikle buraya ayırmalısınız. Hatırlatmamda fayda var önceden rezervasyon yaptırmalısınız çünkü içerideki tüm masalar özellikle akşam yemeği için rezervasyonlu oluyor. Kapıda uzun süre beklememek için kesinlikle önceden aramanızı öneriyorum. Sonra tripadvisor’da o kadar bekledik yemekler de vasattı hiç beğenmedik yazarsınız. o kadar beklerseniz canınız sıkılır beğenmezsiniz tabi. Dünyanın en güzel yemekleri burada veya burada yedikten sonra bir daha başka yerde yemek yiyemeyeceksiniz gibi abartılı blog lafları etmeyeceğim ama Budapeşte’de güzel ambiyanslı bir mekanda iyi ortadoğu yemekleri yemek, canlı müzik eşliğinde bir şeyler içmek istiyorsanız buraya gidin. Humusun, falafellerin ve bunların yanında gelen bazlama vari ekmeğin gerçekten çok iyi olduğu geniş bir kokteyl menüsü de olan ve vejetaryen içeriklere de sahip mekanın menüsü için buraya tıklayabilirsiniz.
2. Bors GasztroBar
Gün içinde atıştırmalık ne yiyebiliriz diye araştırırken bulduğum bir mekan. Beni cezbeden ilk özelliği ise toplamda 3200 küsür incelemeden 5 tam puan alması. 4.9 olur, 4.8 olur ama 5 iddialı geldi. Burası 7.bölgede ruin barların bulunduğu yerin hemen başında bulunan ufak bir dükkan. İçeride en fazla 4-5 kişi oturabilir.Tam bir street food mekanı. Kendilerinin isimlendirdiği güzel ve değişik sıcak sandviçleri ve bardakta servis ettikleri çorbaları var. Vejetaryen opsiyon da mevcut. Sandviçler gerçekten lezzetliydi. 5’lik miydi bilemiyorum yani puanı kırmak istesem illaki bir yerden kırardım sonuçta yemekteyiz programını zaman zaman izleyen kişileriz 🙂 Sabah ya da öğlen hızlıca bir şeyler yemek için oldukça ideal bir yer. Hatta 7. bölgede gezinirken buradan bir şeyler alıp dolaşa dolaşa yemek keyifli olabilir. Bu arada bir not: Kredi kartı ile ödeme kabul edilmiyor
3. New York Café
New York Cafe’nin sloganı ‘dünyadaki en güzel cafe’. Kime göre, neye göre. Bana sorarsanız New York Cafe, şüphesiz ki Budapeşte’deki en gösterişli mekan. Otel olarak hizmet veren New York Palace’ın girişinde bulunan ihtişamlı mekanın dekorasyonu, heykelleri, resimleri, mimarisi gerçekten göz kamaştırıcı. Bir cafede, restoranda değil de bir müzedeymişsiniz gibi geliyor. Budapeşte’deyseniz kesinlikle buraya uğramalı ve bu ambiyansı yaşamalısınız. 11 ile 17 saatleri arası canlı klasik müzik yapılan bu cafede fiyatlar Budapeşte ortalamasının oldukça üzerinde. kapıda sıra beklememek ve iyi bir masa için rezervasyonsuz gitmemekte fayda var. Menüyü incelemek ve rezervasyon yapmak için buraya tıklayabilirsiniz.
4. Hotsy Totsy
Modern bir kokteyl bar olan Hotsy Totsy’de müzik ne çok gürültülü, ne de çok sessiz; tam olması gerektiği gibi. Dekorasyon da zevkli olunca ortaya hoş bir bar çıkıyor. Burada menü yok garson nasıl bir kokteyl istediğinizi soruyor, daha doğrusu hangi tatlardan hoşlandığınızı, neler içmekten zevk aldığınızı soruyor ve buna uygun reçeteli kokteyller hazırlatıyor. Benim içtiklerim her defasında tam da istediğim gibi hazırlanmıştı. Bu arada geceleri fark etmiyorsunuz ama gündüzleri mekanın bir bölümü berber dükkanı olarak hizmet veriyor.
5. Szimpla Kert
Budapeşte’ye gelip, gece hayatına karışmak isteyip, Szimpla Kert’e uğramadan dönmek saçmalık olur. Ruin Bar kültürünün simgesi olan bu mekan bir açık hava barı. Hurda arabalardan tasarlanmış masalar, küvetten koltuklar, renkli ışıklar, bolca bitki, kalabalık gruplar, güzel biralar, enteresan bir atmosfer ve gece oldu mu tıklım tıklım bir bar. Gündüzleri sakin olan bu mekan akşamüstü saatlerinde kalabalıklaşmaya başlarken, geceleri müziğin sesinin daha da artmasıyla tam havaya giriyor. Özellikle hafta sonu geceleri gitmek isteyen kapıdaki kuyruğu görünce şaşırmasın. Ruin yani harabe barlar gerçekten değişik bir konsept. Kesinlikle gidilmeli.
6. Gozsdu Udvar
Udvar avlu demek. Bir çok restoran, bar ve kafeyi içinde bulunduran bu avluda; gündüzleri kahvaltı yapabilir, soft içeceklerle veya kahveyle beraber tatlı yiyebilir, akşamları bol alternatifli restoranlardan birinde güzel bir akşam yemeği yiyebilir, gecenin ilerleyen saatlerinde ise gece kulübüne dönüşen mekanlarda müziğin ritmine ayak uydurabilirsiniz.
7. Karavan Street Food
Szimpla Kert’in hemen yanında yer alan bu bahçede yan yana dizilmiş karavanlar mevcut. Her birinde ayrı bir ayrı sokak yemeği satılıyor. Hamburgerinden langoşuna, kürtoskalacsından gulaşına, pizzasından vejetaryen yemeğine bir çok çeşit mevcut. Burası için Szimpla Kert’in Kızılkayalar’ı diyebiliriz çünkü bardan çıkan veya gitmeden bir şey yemek isteyenler buraya uğruyorlar.
Alternatif Mekan Önerileri
Bu yerlerin dışında da gidilebilecek mekanlar mevcut. Alternatif listeyi aşağıda görebilirsiniz:
Central Cafe / Geleneksel tatlılar
El Rapido/ Meksika yemekleri
Pizzica / Dilim pizzacı
Gerbeaud Cafe/ Şehirdeki en eski pastanelerden biri
Kiosk Pest/ Kokteyl, yemek, manzara.
Butter Brothers / Lezzetli kruvasanlar
Szimply / Gelenekselin dışında kahvaltı mekanı
Soprano Fagyi / Upuzun renkli dondurma, sırf şekil olsun diye denenebilir, fotoğraflık
Espresso Embassy / Popüler bir kahveci
Smúz / Renkli cafe latteler , instagramlık
Bu rehberde bahsettiğim görülmesi gereken yerleri ve mekan önerilerini içeren haritayı, Google Haritalar uygulamasından açabilirsiniz ↓
Yazılarınız harika
Teşekkürler 🙂
Merhaba,
Öncelikle yazı mükemmel olmuş. 8 Nisanda orada olacağım ve bu rehberin dışına çıkmayacağım 🙂 . Sana bir sorum var. 2 çocukla beraber sehayat edeceğim. Çocukların yaşın 7 ve 10. Onlar için otobüs bileti almama gerek var mı biliyor musun acaba?
Merhaba, beğenmenize sevindim. Şimdiden iyi tatiller bol eğlenceler. 3 yaşa kadar ücretsiz, 3-14 yaş arası çocuk bileti satın almak gerekiyor. 14 ve üzeri standart bilet. 👍
BKK Sitesinde 6 yaşa kadar ücretsiz diyor. 14 yaşa kadar macar öğrenci değilseniz ücretsizmiş. O yüzden 6 yaş üzeri cocuk için yetişkin bileti mi almak gerekiyor acaba ?
https://bkk.hu/en/faq/public-transport-and-timetables/
Biz de 8 yaşında cocuk ile gideceğiz ve 5 gün kalacagız. Hangi bileti almak mantıklı olur acaba?
3-4 günlük bir gezi için ideal bir yazı olmuş, emeğinize sağlık. Eylül 2024’de girmeyi planlıyorum, tavsiyelerinizi deneyimleyeceğim. Konaklama olarak merkezi mi yoksa şehrin biraz dışında, ulaşıma yakın yerleri mi tercih etmeliyiz?
Teşekkür ederim, beğenmenize sevindim. merkezde olursanız pek çok yere yürüyebilirsiniz, tabii ki bütçenizi de düşünmeniz gerekir. instagramdan yazarsanız, konakladığım yerin linkini paylaşabilirim. şimdiden iyi tatiller
Merhaba. yazınız çok güzel olmuş 4 gün için biz de gidiyoruz. Konaklama ve uçak haricinde ortalama ne kadar bğtçeye ihtiyacımız var kişi başı sizce? Yani çok sıradışı lüks restorant düşünmeden normal yeme içme ve müzeler olarak